Catalyst137

/ Landscape Architecture

A repurposed former Uniroyal warehouse, Catalyst137 is a 475,000-square-foot Internet of Things manufacturing facility. The building provides office space for large and small companies, as well as small meeting alcoves, event space, casual dining, and other amenities.

The landscape design reflects the innovative use of the building interior. Upon entering the site from Glasgow Street, the main entry is strongly emphasized with tree plantings and upright ornamental grasses. The driveway guides users to the entry plaza, located directly ahead. Designed in collaboration with SRM Architects, inspiration for the entry plaza paving was taken from a circuit board, with the design continuing throughout the building. Cut outs for plantings, as well as seating opportunities were also incorporated.

With the redevelopment of the site, a trail connection was established from the adjacent Iron Horse Trail. The trail node, aligned with the entry plaza to the west, was designed in the hexagonal shape of the Catalyst137 logo. The connection to the trail network allows the Catalyst site to be easily accessed through alternative modes of transportation, creating a hub for creative thinking and technological advancement.

This project won the 2019 Urban Design Excellence Award, Low-Rise at the City of Kitchener’s Great Places Awards.